Огляд ф'ючерсів на сільськогосподарську продукцію

Згідно з офіційними даними USDA за 2014/15 МР та прогнози на 2015/16 і 2016/17 МР світове виробництво потроху перевищує попит, що призводить до росту кінцевих запасів.

У випадку з пшеницею рівень виробництва приблизно на одному рівні, близько рекордних 727 млн. тонн, з можливістю перевищення за підсумками 2016/17 МР. В той же час споживання дещо скорочується, дозволяючи рости кінцевим запасам, а відношення залишків до використання має досягти 38%.

У випадку з кукурудзою варіація валового збору на вище згадувані маркетингові роки близько 50 млн. тонн, а от споживання змінюється в межах 30 млн. тонн, динаміка світової торгівлі спадає і у 2016/17 МР об’єми мають зменшитися на 15 млн. тонн у порівнянні з 2014/15. Відношення залишків до використання має залишатися на комфортному рівні – 25%.

Світове виробництво сої можливо встановить новий рекорд, але разом з тим зростає і рівень споживання. Так, з 2014 по 2017 рік ріст має скласти 21 млн. тонн, об’єми світової торгівлі мають піднятися на 9 млн. тонн. Відношення кінцевих запасів до використання на кінець 2016/17 МР прогнозують на рівні 16,7% (-4% від 2014 року), залишки впадуть на 15 млн. тонн.

Дивлячись на ці цифри стає зрозуміло, чому саме соєвий комплекс отримав найбільше підтримки від гравців ринку і, зважаючи на надлишок зернових, олійні показують найкращу динаміку і, скоріш за все, фонди праві у виборі своїх позицій через фундаментальні основи балансу попиту і пропозиції.

Липневий контракт на кукурудзу за підсумками минулого тижня зріс на 18,25 центів за бушель, зафіксувавши тиждень над важливим рівнем опору  4,11 доларів за бушель. Наступною ціллю буде ціна 4,31 долар за бушель. Підтримку цінам надають як хеджери так і спекулянти, фонди тримають найбільшу кількість відкритих довгих позицій з серпня 2015 року – 183 000. Тижнева стохастика хоч і за рівнем перекупленості, але все ж підтримує висхідні тенденції.

Липневий контракт на сою піднявся за результатами торгового тижня на 12,25 центів за бушель зберігши середньостроковий висхідний тренд. Найближчий рівень підтримки – 1041,75 центів за бушель; рівень опору – 1158,75 центів за бушель. А от віддалені контракти (зокрема на листопад) не мають такої сильної підтримки «биків». Кількість відкритих довгих позицій скоротилась, а денна стохастика взагалі вказує на повернення до падаючого тренду.

Липневий контракт на пшеницю також зумів зафіксувати зростання за підсумками минулого тижня завдяки закриттю частини «коротких» позицій спекулянтами.  Завдяки цьому ринку вдалося перейти у короткостроковий висхідний рух з рівнем опору – 516,25 центів за бушель. Індекс відносної сили також підтримує висхідний рух у недовготривалій перспективі.