Огляд ф'ючерсів на сільськогосподарську продукцію

Індекс Bloomberg по сировинному ринку, що оцінює динаміку 22 активів, виріс на 17% щодо мінімумів, досягнутих 20 січня. Тим часом, щоб подолати поріг, що відокремлює висхідну корекцію від бичачого ринку, потрібне зростання на 20%. Соя, золото, срібло, сира нафта і кава вже переступили цю межу. Тільки в квітні індекс виріс на 8,5%. За даними Bloomberg, з початку року інвестори вклали в біржові фонди, орієнтовані на сировину, близько $ 18.3 млрд. Загальний обсяг активів, інвестованих в сировинні хедж фонди, ETF і пасивні індекси досяг $ 315 млрд - це максимальне значення з травня 2015 року, говориться в квітневому звіті компанії Citigroup

Китай оголосив ще два місяці тому, що запланував скасування своєї системи накопичення запасів кукурудзи, яка зробила його країною з найбільшим пропозицією кукурудзи в світі, ввела премії на внутрішні ціни і привела до надлишку продукції, що імпортується кукурудзи і альтернативного корму. Тепер в Канзасі, головному виробнику в США, накопичилося сорго, оскільки у фермерів, які засіяли його рік тому, розбилися надії про китайський попит. У зв'язку з різкою відсутністю попиту, станом на сьогодні, загальні запаси сорго є найвищими за два останніх десятиліття. Пропозиція вільних обсягів сорго заповнила елеватори і це може тепер знизити ціни на пшеницю, оскільки місця для зберігання мало, а фермери через кілька тижнів будуть збирати новий урожай пшениці.

Упродовж тижня ринок кукурудзи істотно зростав при підтримці зростання експортного попиту. Експортні продажі кукурудзи склали 1,382 млн т, при цьому продажі старого врожаю - 426,2 тис. тонн, при очікуванні ринку від 1,0 млн т до 1,3 млн т для врожаю 2016/17 і 250-450 тис. т для 2015/16 МР.

У США посів кукурудзи близький до завершення. Найбільші площі засіяні кукурудзою в Міссурі (97%), Мінессоті (98%), Північній Дакоті (91%), Теннессі (97%). Саме від того, які кліматичні умови будуть спостерігатися в липні-серпні, багато в чому буде залежати рівень врожайності і загальна пропозиція валового збору кукурудзи. Імовірність виникнення Ла-Нінья в 2016 році збільшилася за останні тижні, моделі клімату вказують на 50%  можливість появи погодного феномену в цьому році.

Ринок кукурудзи завершив тиждень з ростом 18.25 центів за бушель, досягнувши 412.75 центів за бушель та зміцнивши середньостроковий висхідний тренд, закріпившись на місячному графіку за важливим рівнем опору – 411.25 центів за бушель. Наступним супротивом висхідного тренду буде ціна 431.25 центів за бушель. Тижнева стохастика залишається бичачою, а дані CFTC засвідчують ріст довгих позицій хеджерів до 183 000 контрактів.

Липневий контракт на сою зріс за підсумками травня на 48 центів за бушель, залишивши сильні висхідні тенденції та перерісши багато рівнів опору. Однією з найважливіших цілей у найближчому часі буде рівень 11,50-11,60 доларів за бушель. Як і минулого тижня контракти нового врожаю не так сильно настроєні на висхідний рух, а кількість відкритих довгих позицій скоротилася на 1425 контракти.

Липневий контракт на пшеницю в Чикаго зріс за результатами торгового тижня на 14 центів за бушель, що дозволило досягти середньострокового висхідного тренду. Найближчий рівень опору – 516 центів за бушель. Індекс відносної сили також підтримує висхідний рух у короткостроковій перспективі.