Огляд ф'ючерсів на сільськогосподарську продукцію

Цей тиждень ознаменувався найбільшою активністю фондів та спекулянтів на аграрному ф’ючерсному ринку з літа 2015 року, що посприяло активному росту цін.

Об’єми торгів тільки кукурудзою досягли 855 000 контрактів на СВОТ і чи будуть такі дії підтверджені фундаментальним факторами побачимо трохи пізніше. Новинами, які підтримують тенденцію останніх днів, можна назвати спеку в Бразилії, що може зменшити урожайність «сафрінхи» та дощі в Аргентині, які заважають збиральній кампанії. Але навряд чи ціни втримаються на таких рівнях, коли закінчиться ентузіазм великих гравців, а тому багато трейдерів використовують дану ціну для хеджування своїх ризиків, а фермери продають свої запаси.

Ринок пшениці хоч і не отримав новин, які б могли обґрунтувати такий бурхливий ріст (навпаки в балансі попиту і пропозиції суттєво переважає остання, а комфортні погодні умови над основними районами вирощування дозволяють очікувати гарний врожай і цього року), але все ж гравці були змушені підтримати загальну тенденцію і фонди скоротили свої «короткі» позиції на 10%. Ф’ючерси закрили торгову сесію біля максимумів дня.

Незважаючи на те, що світ переповнений соєю (залишки в США на 9-річному максимумі) ціни за останній місяць зросли дуже суттєво, а кількість відкритих спекулятивних позицій перевищує рівень 2012 року, коли була найгірша посуха і ціни досягли свого історичного максимуму. І навіть те, що Китай наростив за останній рік імпорт сої на 4%, а олій на 38% не може пояснити таку ситуацію на ринку. Дані по об’ємам та волатильності на ринку перевищують найбільш активний осінній період збору врожаю в Північній півкулі.