Купівельна активність фондів призвела до сплеску торгових об’ємів с/г ф’ючерсів

Соєві боби швидко стають найбільш популярними товаром в сільськогосподарському світі. Обсяги торгів і відкритий інтерес ф'ючерсів досягли свого піку минулого тижня на Чиказькій товарній біржі за всю історію спостережень.

Інвестори дуже активно купляють товар, роблячи ставки на найбільший підйом з червня 2014 року. Хвилювання приходить на тлі ознак скорочення виробництва в Південній Америці і прогнозів щодо Ла-Нінья в цьому році, що ще більше ставить під загрозу поставки з несприятливими погодними умовами в США.

Позитиву цінам додають ознаки зростаючого попиту в Китаї, найбільший в світі імпортер. Імпорт до Китаю підскочив на 36 відсотків в березні в порівнянні з роком раніше до 6,1 млн тонн, що є найбільшим значенням протягом одного місяця. Американські фермери отримують вигоду від сплеску попиту через зниження долара проти Бразильської валюти, що зробить їх поставки більш конкурентоспроможні. Продажі соєвих бобів з США перевищили попередній рівень в середньому за п'ять років протягом п'яти тижнів поспіль.

Котирування ф'ючерсів на сою підскочили на 5,2 відсотка минулого тижня, максимум з жовтня. Оптимізм цін знаменує собою рішучий перехід всього за п'ять тижнів, коли фінансові менеджери мали більшість відкритих «коротких» позицій по олійній, або робили ставку на зниження. Враховуючи, що волатильність на половину менша за пік 2012 року, недавнє «раллі» цін вразливе до "величезною корекції," сказав Руз. Проте, це навряд чи станеться ", поки ризики поставок не вщухнуть," сказав він по телефону 15 квітня.

"Як тільки фундаментальні показники поступово почали змінюватися, фонди почали виходити з «шортів» і відкривати довгі позиції по соєвим бобам, тому що у них є найбільший потенціал руху," сказав Дон Руз, президент Commodities Inc. в Уест-Де-Мойн, штат Айова.