Опубліковано текст Меморандуму про взаєморозуміння Мінагропроду України з експортерами зерна

Текст Меморандуму про взаєморозуміння, підписаного 27 січня міністром аграрної політики та продовольства України Олексієм Павленка з представниками експортерів зерна, опублікований на сайті Мінагропроду.

Згідно з документом, орієнтовний обсяг експорту пшениці всіх класів в 2014/15МР складе 12,8 млн. тонн, в т.ч. в січні-червні 2015 — 4,6 млн. тонн. Обсяг експорту продовольчої пшениці групи А і Б (1-5 класу) в 2014/15МГ запланований на рівні 7,1 млн. тонн, в т.ч. в I кварталі 2015 р — 900 тис. тонн (орієнтовно в січні — 300 тис. тонн, у лютому — 450 тис. тонн, у березні — 150 тис. тонн), в II кварталі — 300 тис. тонн. Відзначимо, що експорт продовольчої пшениці може бути збільшений у березні п.р. в залежності від стану озимих культур.

Обсяг річного експорту непродовольчої пшениці (6 класу та некласової) планується на рівні 5,7 млн. тонн, в т.ч. в січні-червні п.р. — 3,4 млн. тонн.

Обсяг експорту ячменю в 2014/15 МР передбачається на рівні 4,2 млн. тонн, в т.ч. у другій половині МГ планується поставити на зовнішні ринки 0,6 млн. тонн зернової.

Експорт жита в січні-червні 2015 оцінюється на рівні 19 тис. тонн (загальний прогноз експорту на 2014/15 МР — 30 тис. тонн).

Обсяг експорту кукурудзи в поточному МР прогнозується на рівні 20,2 млн. тонн, зокрема 13,2 млн. тонн буде поставлено до кінця 2014/15 МР.

Відзначимо, що з боку експортерів документ підписали Володимир Клименко (Українська зернова асоціація), Тарас Качка (Американська торгова палати в Україні), Леонід Козаченко (Українська аграрна конфедерація), Микола Горбачов (Європейська бізнес-асоціація), Іван Томич (Асоціація фермерів та приватних землевласників України), Геннадій Новиков (Аграрний союз України), Алекс Ліссітса (Український клуб аграрного бізнесу) та Ганна Голодова (GAFTA).